کلمه Internet مخفف کلمه Interconnected Network به معنای شبکه بهم پیوسته است. اینترنت به مجموعه ای جهانی از شبکه های کوچک و بزرگ بهم پیوسته گفته می شود که در آن میلیون ها کامپیوتر در سراسر جهان بهم متصل شده اند.
در واقع اینترنت از سال 1969 با چهار سیستم کامپیوتری کارش را آغازکرد و بعدها گسترش پیدا کرد و به هیچ فرد یا نهاد و کشوری تعلق ندارد. تنها یک موسسه غیر انتفاعی به نام انجمن اینترنت (Internet Society) که در سال 1992 تشکیل شد و مسئول نظارت بر پروتکل ها و قوانینی بوده که در مورد اینترنت تصویب شده است، در کل جهان اجرا شود.
اینترنت خدمات شبکه ای بسیاری را ارائه می دهد مثل رسانه های اجتماعی، وب جهان گستر،ایمیل ( پست الکترونیکی)، اشتراک فایل ها و اطلاعات، بازی ویدئویی و…..
برای استفاده از اطلاعات و منابع موجود در اینترنت بر روی سیستم های کامپیوتری و یا موبایل ها و تبلت ها از نرم افزارهایی که به آنها “مرورگرها یا جستجوگرهای وب ” گفته می شود، استفاده می گردد.
برخی از مرورگرهای پر استفاده عبارتند از:
- Internet Explorer
- Chrome
- Firefox
- Mozilla
در مرحله اول شما باید یک نام برای سایت خود متناسب با حوضه فعالیت آن انتخاب کرده و دامنه سایت را نیز بر اساس همین نام ثبت کنید. پس از آن باید یک فضا میزبانی یا هاست تهیه کرده و نیم سرور های هاست را بر روی دامنه تنظیم کنید.
در مرحله اول شما باید یک نام برای سایت خود متناسب با حوضه فعالیت آن انتخاب کرده و دامنه سایت را نیز بر اساس همین نام ثبت کنید. پس از آن باید یک فضا میزبانی یا هاست تهیه کرده و نیم سرور های هاست را بر روی دامنه تنظیم کنید.
یک شبکه سازمانی امن و خصوصی است که داده ها، فایلها، برنامه های کاربردی داخلی یک سازمان را از طریق پروتکل اینترنت در بین کارکنان آن سازمان به اشتراک می گذارد.
در مواقعی که اینترانت بین شعب یک سازمان مورد استفاده قرار می گیرد حتما کارکنان برای استفاده باید تعیین هویت شوند. اینترانت می تواند ارتباط و اتصال به اینترنت را در صورت لزوم و با توجه به سیاستهای سازمان مورد استفاده در اختیار کارکنان قرار بدهد.
اینترانت ها اهداف مختلفی را دنبال می کنند، اما هدف اصلی آنها تسهیل ارتباطات داخلی است. به عنوان مثال، یک کسب و کار ممکن است یک اینترانت ایجاد کند تا کارکنان بتوانند امن و مطمئن پیام ها و فایل ها را با یکدیگر به اشتراک بگذارند.
معمولا برای دسترسی به اینترنت از یک رابط مبتنی بر وب برای کارکنان فراهم می گردد. وب سایت اینترانت معمولا پورتال نامیده می شود. نمونه های خدمات اینترانت شامل مایکروسافت Share point، Igloo، Huddle و Jostle است.
می توان به مزایای استفاده از اینترانت به موارد زیر اشاره کرد:
- ارتباطات
- بهره وری نیروی کار
- زمان – مقرون به صرفه
- همکاری بهبود یافته
- مشارکت کارکنان
پراکسی به یک برنامه نرم افزاری یا یک سیستم کامپیوتری گفته می شود که به عنوان یک واسطه بین شبکه داخلی یک شرکت و سازمان با شبکه خارجی و بیرونی آن شرکت یا سازمان عمل می کند بدین صورت که درخواستهایی که از طرف یک کامپیوتر مطرح می شود را دریافت کرده و برای پاسخگویی به درخواستها به دنبال منبع می گردد.
درواقع پراکسی ها قابلیتهای زیادی برای حفظ امنیت، نظارت مدیریتی، کنترل کاربران و سرویس های ذخیره سازی دارند. همچنین قابلیت مسدود کردن اطلاعات و داده های آسیب رسان و مخرب را با توجه به قوانینی که برای آن شبکه در نظر گرفته شده را دارا می باشند.
برخی از مزیتهای استفاده از پراکسی به شرح ذیل می باشد:
+ ذخیره سازی: پراکسی سرور منابعی که مثل صفحات وبی و فایل های که مورد دسترسی قرار می گیرند در یک حافظه جداگانه ذخیره و نگهداری می کند تا در صورت تقاضای مجدد آنها بسیار سریعتر در اختیار درخواست کننده قرار دهد. بنابراین باعث کاهش ترافیک شبکه و سرعت دستیابی بالا می شود.
+ دیوار آتش Fire Wall: پراکسی امکان مدیریت تقاضای کاربران با ارسال آنها به فایروال را دارا بوده و اجازه ورود به شبکه داخلی یا خروج از آن را می دهد.
+ فیلتر کردن : پراکسی سرور می تواند تمامی درخواستها یا بسته های وارد شده یا خارج شده از شبکه داخلی شرکت یا سازمان را بررسی کند و در صورت مغایرت با سیاستهای تعیین شده آن شرکت یا سازمان، آنها را مسدود نماید.
+ تغییر هویت : پراکسی سرور قادر به تغییر هویت درخواست کننده یا کاربر داخلی شرکت یا سازمان می باشد. بدین صورت که وقتی درخواست و تقاضا را از کاربر داخلی دریافت کرد، از آی پی آدرس خودش استفاده کرده و آن تقاضا را به سرور و شبکه خارج از شرکت و سازمان ارسال می کند. این عمل باعث می گردد که تقاضا دهنده اولیه قابل ردیابی نباشد و معماری شبکه سازمان و شرکت از شبکه های بیرون از سازمان مخفی و پنهان بماند
شبکه بی سیم ابتدا توسط انیستیتو IEEE تعریف شد، شبکه ی بی سیم به شبکه ایی که ارتباط بین دستگاه ها مانند لپ تاپ ها و تلفن همراه که به اینترنت و شبکه تجاری شرکتها و برنامه ها و دیگر تجهیزات با استفاده از امواج رادیویی به جای کابل برقرارمی گردد، گفته میشود.
دستگاه های دیجیتالی با وصل شدن به یک نقطه اتصال مثل Wi-Fi در هر مکانی مانند هتل، سالن فرودگاه و شرکتها و سازمانها می توانند به شبکه بی سیم آن کسب و کار متصل گردند.یکی از مهمترین دلایل استفاده از شبکه های بی سیم این است که در بعضی از مکانها امکان استفاده از کابل برای ارتباط بین دستگاه ها و کامپیوترها وجود ندارد و یا دستگاه ها و کامپیوترها در جای ثابتی قرارندارند. به همین علت از شبکه بی سیم در این مواقع استفاده می کنند
انواع شبکه بی سیم:
WLANS (Wireless Local Area Networks):این مدل شبکه بی سیم امکان اتصال به دستگاه ها در یک منطقه محدود مثل کتابخانه به اینترنت و شبکه آن مکان را می دهد.
WMANS (Wireless Metropolitan Area Network):در این مدل از شبکه بی سیم امکان ارتباط و اتصال چندین شبکه موجود در یک شهر فراهم می شود.
WWANS (Wireless Wide Area Networks) :در این شبکه های بی سیم برقراری ارتباط بین شهرها و یا حتی کشورها از طریق سیستم های ماهواره ای صورت میگیرد .
به فرآیندی که باعث کنترل و اندازه گیری میزان داده و اطلاعات ارسالی در یک لینک ارتباطی شبکه صورت می گیرد تا از پر شدن حجم و ظرفیت آن لینک جلوگیری شود را مدیریت پهنای باند گویند.
اصطلاح پهنای باند بیشتر در مورد مصرف اینترنت در شرکتها مطرح می گردد و به طور معمول به حجمی از داده و اطلاعاتی که در یک واحد زمان در رسانه های ارتباطی می تواند منتقل شود را پهنای باند گویند.
مقدار پهنای باند را با واحد بیت بر ثانیه بیان می کنند. هر چه میزان اطلاعات و داده بیشتری در یک واحد زمان منتقل گردد، میزان سرعت پهنای باند را مشخص می کند.
در شرکتها و سازمانها به دلیل تعداد بالای کاربرانی که از پهنای باند اینترنت استفاده می کنند، باعث پر شدن ظرفیت و کندی سرعت اینترنت می شودکه نیاز به مدیریت پهنای باند احساس و مطرح می گردد.
با توجه به سیاستهای کاری هر شرکت و سازمانی، مدیرانIT با استفاده از راهکارهای سخت افزاری و نرم افزاری به کنترل و میزان دسترسی هر کاربر به پهنای باند اینترنت می پردازند. با این عمل اموری مثل ارسال ایمیل و انجام مکاتبات مهم اینترنتی بسته به سیاست هر شرکت در اولویت بالا قرار می گیرد و هیچ خللی در انجام آن امور صورت نمی گیرد.
نوعی از بدافزار یا مخرب دیجیتالی که باعث اختلال کار کامپیوترها می شود را ویروس گویند. ویروسها اغلب به برنامه های اجرایی کامپیوترها می چسبند و پس از اجرای آن برنامه ها، شروع به تکثیر خودشان می کنند.
ویروس ها توسط برنامه نویسان نوشته می شوند. هیچ ویروسی کاملا بی ضرر نیست و در بهترین حالت پردازنده و فضای دیسک کامپیوتر را اشغال میکند.
از رایج ترین اثرات تخریبی ویروسها می توان به نمونه های زیر اشاره کرد:
- فرمت کردن دیسکها
- کد کردن اطلاعات و برنامه ها
- تخریب اطلاعات فلش مموری
- تخریب یا حذف برنامه ها و اطلاعات
می توان ویروس ها را براساس مکانی که در کامپیوترها آلوده می کنند به صورت زیر تقسیم بندی کرد:
+ ویروس فایلی (File Viruses)، به ویروسی هایی که فایل های اجرایی را آلوده می کنند، گفته می شود.
+ ویروس ماکرو ( Macro Viruses)، به ویروسی هایی که مستندات برنامه هایی که از ماکرونویسی بهره می برند مثل MS Excel, MS word …. را آلوده می سازد، گفته می شود.
+ ویروس بوت ( Boot Sector)، به ویروس هایی که سکتور یا قسمت بوت دیسک سخت و دیسک فلاپی را آلوده می کنند، گفته می شود.
+ ویروس اسکریپت ( Script Viruses)، به ویروس هایی که به صورت اسکریپت نوشته می شوند به زبان های مثل جاوا گفته شده و در کامپیوترهایی که از مرورگر وب مثل Internet Explorer استفاده می کنند و دارای قابلیت اجرای اسکریپت می باشند، فایل هایی از قبیل Html,Htm,Htt,…. را آلوده می کنند